Ендова (також яндова) – вид
братини
Братина слов'янська куляста посудина для подачі на стіл та пиття алкогольних напоїв (Пива, меду, вина). Використовували в XVI-XIX століттях на братчинних бенкетах і поминках (для пиття на всю братію).
https://ua.wikipedia.org › wiki › Братина
Братина – Вікіпедія
, низький та широкий мідний (луджений) або дерев'яний посуд з відливом у вигляді жолобка, що використовується для подачі алкогольних напоїв (пива, браги, меду, вина) на святковий стіл під час бенкету та їх розливу по чарках або склянках.Чим відрізняється розжолобка від ковзана?
Це планка, що з'єднує поверхні даху. Її відмінність від ковзана в тому, що вона з'єднує скати там, де вони утворюють внутрішній кут. Ендови являють собою своєрідний жолоб, по якому волога, що накопичилася, або сміття скочується з даху.
Які бувають розжолобки?
Поширена й інша класифікація розжолобків: вони поділяються на відкриті, закриті та переплетені. Відкриті розжолобки монтуються таким чином, що вода може самостійно стікати вниз. Більш складний пристрій мають закриті та переплетені розжолобки. Вони призначені для дахів з крутими схилами та перекрученими панелями.