Онкологічне захворювання є однією з найпоширеніших причин смертності у всьому світі. Вони вимагають серйозного та комплексного підходу до лікування. Крім застосування медикаментозної терапії та променевої терапії, важливу роль у успішному лікуванні відіграє правильне харчування. Воно допомагає організму боротися із хворобою та зміцнює імунну систему. При онкології необхідно виключити із раціону деякі продукти, які можуть негативно впливати на захворювання та послаблювати захисні сили організму.
Першим продуктом, який слід виключитиє червоне м'ясо. Воно містить велику кількість насичених жирів та аніонів, які можуть сприяти розвитку пухлин. Замість червоного м'яса рекомендується вживання птиці чи риби, оскільки вони мають меншу концентрацію шкідливих речовин.
Другий продукт, який категорично не рекомендується їсти при онкології, – Це консерви. Вони містять шкідливі добавки як у вигляді консервантів, так і у вигляді барвників. Ці добавки можуть негативно впливати на організм і сприяти розвитку пухлин. При онкології рекомендується повністю виключити консервовані продукти з раціону та віддати перевагу свіжим продуктам.
Найменування продукту | Пояснення |
---|---|
Копченості (ковбаси, сосиски, риба) | Містять канцерогени, які можуть сприяти розвитку онкології. |
Підсмажена та високосмажена їжа | Висока температура обробки їжі може призвести до утворення канцерогенів |
Консерви та напівфабрикати | Можуть містити консерванти та добавки, які можуть підвищити ризик онкології. |
Солона та копчена риба | Містять канцерогени, які можуть підвищити ймовірність розвитку онкологічних захворювань |
Газовані напої | Можуть містити ксенобіотики та канцерогени, які можуть збільшити ризик онкології. |
Рафінований цукор | Споживання великої кількості цукру може сприяти розвитку онкології. |
Білий хліб та високопроцесована пшениця | Містять прості вуглеводи, які можуть підвищити ймовірність розвитку онкологічних захворювань |
Смажена їжа та фастфуд | Містять трансжири та канцерогени, які можуть збільшити ризик онкології. |
Алкогольні напої | Споживання алкоголю може підвищити ймовірність розвитку онкологічних захворювань |
Гриль, шашлик | Висока температура при приготуванні може призвести до утворення канцерогенів |
Зміст:
Що корисно їсти онкохворим?
Найкорисніші овочі та фрукти
- Лляне насіння – для профілактики раку. …
- Буряк – Сік з буряка з морквою – будівельник червоних кров'яних кульок.
- Базилік – підвищує апетит
- Брокколі – багатий на залізо. …
- Китайська (корейська) капуста містить 14 видів протиракових речовин.
Чи можна їсти сир при онкології?
Особливу увагу варто звернути на кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) – вони містять важливі біфідо-і лактобактерії, що позитивно впливають на опірність організму, яка так важлива в період лікування. Білкові продукти – бобові, горіхи, яйця, риба, м'ясні продукти.
Які фрукти корисні при раку?
При раку лікарі також рекомендують включити в раціон такі продукти:
- картопля, перець та квасоля;
- аґрус, шипшина, плоди глоду;
- яблука, персики;
- петрушка кріп;
- гречка, рис коричневих сортів, овес, ячмінь;
- базилік, селера, шпинат;
- пастернак, сочевиця, горох, коріандр;
- хрін, диня, ріпа, баклажани, редька;
Яка їжа провокує рак?
Канцерогенні продукти, що викликають рак
- Червоне м'ясо та продукція промислової м'ясопереробки.
- Плодово-овочева продукція, що містить нітрати.
- Вино та інші алкогольні напої.
- Копченості та соління.
- Майонез, маргарин, спред.
- Здобні булочки, цукор та горіхи.
- Газовані напої та підсолоджувачі