Включає операції: дроблення сировини та відділення гребенів (у винограду) або плодоніжок (у плодів та ягід), отримання сусла, спиртове бродіння сусла або мезги, малолактичну ферментацію, спиртування (при виготовленні кріплених) вин), витримку вин та спеціальну їх обробку (долив, фільтрування, пастеризація тощо).
Як вино роблять етапи?
Основні етапи виробництва вина:
- Збирання винограду та отримання виноградного соку, прозорого для більшості сортів.
- Фарбування за рахунок мацерації – наполягання соку на меззі (шкірці та кісточках винограду). …
- Ферментація (бродіння).
- Витримка (чи її відсутність).
- Фільтрування.
- Бутилювання.
Збережена копія
Хто першим зробив вино?
Першим виноробом був Ной і про це ясно сказано у Старому Завіті. На Близькому Сході вино вміли робити не лише з винограду, а й із гранатів, фініків та інших фруктів. В Євангелії Ісус Христос перетворював воду на вино, а апостол Павло рекомендував пити його з водою від хвороби шлунка.